creatieve industrie nederland

veel meer dan de som der delen

'Verslaafd aan subsidie', het kán, als we de uitspraak van kunsteconoom Pim van Klink moeten geloven. Afgelopen zondag maakte Van Klink in het programma Buitenhof kenbaar dat het Nederlandse subsidiesysteem de kunstsector 'verslaafd' heeft gemaakt. Het in opdracht van NRC uitgevoerde onderzoek naar subsidiëring van de kunstsector in Nederland, toont aan dat bijna zes op de tien Nederlanders het met dit kabinet eens is dat kunstenaars en kunstinstellingen zich meer moeten richten op het publiek in de markt. 

 

Van de 500 Nederlanders die meededen aan dit onderzoek steunt bijna 40 procent het besluit van het kabinet om de rijkssubsidie terug te brengen van jaarlijks 900 miljoen euro naar 700 miljoen. Ruim 30 procent is het niet daarmee eens.

Het onderzoek toont aan dat culturele instellingen de afgelopen jaren steeds meer subsidies hebben ontvangen, terwijl de eigen inkomsten minder dan gemiddeld zijn gestegen. Van Klink is van mening dat het Britse subsidiemodel als goed voorbeeld kan dienen. Volgens dit systeem krijgen de instellingen een hoger percentage aan inkomsten opgelegd, waardoor er meer voorstellingen geproduceerd kunnen worden en zo dus meer publiek trekken. (bron: NRC Handelsblad)


Een harde uitkomst voor iedereen die gelooft dat de culturele sector een belangrijke input kan leveren aan de meer toegepaste creatieve industrie die op haar beurt weer van groot belang kan zijn voor de broodnodige innovatie binnen onze maatschappij. Vanuit die gedachte ontstaat overigens bij CIN wel de vraag in hoeverre dit in het onderzoek ook vanuit die opvatting is belicht.

 

 

Weergaven: 58

Hierop reageren

© 2018   Gemaakt door Walter Amerika.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden